vrijdag 9 november 2012

Je kunt in dit land maar beter een kat zijn, dan homoseksueel

Marc Hooghe, socioloog aan de KU Leuven schrijft op 9/11/2012 in De Morgen het volgende over geweld tegen homoseksuelen:

Wat al evenzeer opviel in de reportage: het geweld kwam wel degelijk vanuit één bepaalde hoek. Ook gedegen wetenschappelijk onderzoek toont trouwens keer op keer aan dat religieuze en culturele achtergrond een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van homofobie. De programma-makers vielen echter over hun voeten om onmiddellijk te sussen dat dit zeker niet betekende dat dit louter een probleem was van allochtonen. Daarin hebben ze gelijk natuurlijk, de cijfers zijn echter wel de cijfers. Als je controleert voor alle mogelijke achtergrondvariabelen, dan zie je dat homofobie piekt bij mannen, van jonge leeftijd, sterk gericht op mannelijke vrienden, en met een islamitische achtergrond. Uiteraard zijn zij niet de enigen met een homofobe attitude, maar het zijn wel telkens risicofactoren.
 

Hoewel geen enkele godsdienst heel positief staat tegenover homoseksuelen is de Islam de enige godsdienst waarvan geleerden in de 21e eeuw schrijven dat homoseksueel seksueel gedrag de doodstraf verdient. Zie ook het artikel hierover op onze site http://www.exmoslim.org/homoseksualiteit.html
Wij zeggen wel degelijk seksueel homoseksueel gedrag en niet het gewone feit dat een man verliefd wordt op een man of een vrouw op een vrouw, waarover de Islam niets zegt. Aangezien in Belgie het homohuwelijk erkend is en een huwelijk het hebben van seksuele betrekkingen inhoudt verdienen volgens de Islamitische geleerden alle homo-koppels die in Belgie huwen de doodstraf.

We werken dus constant in termen van risicofactoren en doelgroepen, alleen voor homofoob geweld mag dat blijkbaar niet en moet een en ander vergoelijkt worden. Een tijd geleden verscheen een artikel van onze onderzoeksgroep, waarin een duidelijk statistisch verband werd aangetoond tussen homofobie en het hebben van een islamitische achtergrond. Die studie kreeg onder meer de kritiek dat ook conservatieve protestanten en orthodoxe joden heel negatieve attitudes hebben ten opzichte van homoseksualiteit. Dat zal heus wel zo zijn, alleen zijn beide groepen niet zo talrijk in België. Ik heb ook nog nooit gehoord van een homokoppel dat in Antwerpen zou zijn belaagd door een stel orthodoxe joden die rondhangen op straat.

En wij hebben ook nog nooit gehoord dat vrouwen in zomerkledij in joodse wijken lastig gevallen worden of voor hoer uitgemaakt. Opvallend! Tijd voor de migrantenorganisaties (kifkif, minderhedenforum, ...) om een actie op touw te zetten om de jonge moslim-mannen op het juiste pad te leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten