woensdag 6 februari 2013

Zonder het doden van Afvalligen had de Islam de beginfaze nooit overleefd

Deze opmerkelijke uitspraak deed een van de leidende islamitische geleerden tijdens een interview. Het gaat om Yusuf Al-Qaradawi, de meest gezaghebbende stem binnen de Soenitische tak van de Islam. Hij heeft het over de beginperiode van de Islam, toen Mohammed gestorven was en vele stammen die zich tijdens het leven van Mohammed tot de Islam bekeerd hadden (al dan niet met "doorslaande" argumenten) de Islam terug verlieten. Waarop de Kalief Abu Bakr tegen hen de oorlog verklaarde. Deze oorlogen werden de oorlogen tegen afvalligen genoemd. Volgens Qaradawi was de Islam toen gestopt indien men niet "ingegrepen" had. Blijkbaar was het zwaard bij het verpreiden van de Islam belangrijker dan de boodschap van "vrede en barmhartigheid".


De doodstraf op afvalligheid is altijd een sterk argument geweest om de schapen bij de kudde te houden. Hoewel in weinig islamitische landen de doodstraf voor afvalligheid effectief in de wet staat, worden afvalligen er zeker niet met rust gelaten. Dikwijls worden zij door families, kennissen of buren opgejaagd en bedreigd en wordt hen het leven onmogelijk gemaakt, soms zelfs letterlijk. De staat sluit afvalligen dan op wegens fraude (bvb in Egypte waar een moslim die christen wordt zijn identiteitspapieren niet aangepast krijgt en dit enkel op een frauduleuze manier kan doen) of spionage (Iran) of het bedreigen van de openbare veiligheid (Algerije).

Wij als leden van de Beweging van Belgische Ex-moslims hebben ook een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen niet alleen wegens de druk van onze omgeving maar vooral als we naar ons land van herkomst of dat van onze partner reizen. Dan is het dikwijls op de tong bijten om onze mond niet voorbij te praten.

Meer achtergrondinformatie over de doodstraf voor afvalligheid kan je lezen op onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten