zondag 17 februari 2013

Hoofddoek verbannen uit bijna alle Limburgse scholen (11.02.2013)

Dit opvallend bericht was in de Standaard te lezen. Het ligt ook in de lijn van een opinie-artikel van Karin Heremans, de directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen, dat een paar dagen geleden in de Morgen stond. Daarin stelde ze dat het bannen van hoofddoeken op school een groter vrijheidsgevoel geeft. Hoewel zij een verbod op de hoofddoek lang tegengehouden hebben is het besef bij die mensen gegroeid dat de hoofdoek een middel is om de school te islamiseren.

GENK - Het Sint-Jozefsinstituut in Bokrijk verbiedt vanaf 1 september 2013 de hoofddoek. Zo komt het totaal van scholen die de hoofddoek nog toelaten in Limburg op twee. Dat meldt Het Belang van Limburg.
Alle leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut kregen voor de krokusvakantie een brief mee die de maatregel aankondigde. De beleidswijziging is opmerkelijk omdat de school zich altijd tegen het verbod kantte. ‘We merken echter dat steeds meer ouders en meisjes onze school kiezen omwille van de hoofddoek en niet omwille van het onderwijsproject. Zo zien we het aantal meisjes met hoofddoek elk jaar verdubbelen', zegt directrice Marida Nijs.
‘Ook is het een probleem dat veel van die meisjes niet willen meedoen aan de turnlessen, zwemlessen of bosklassen, activiteiten waar deze school heel veel belang aan hecht.'
Het is duidelijk dat het dragen van de hoofddoek een startpunt is om een school, een werkplaats of de maatschappij in het algemeen te islamiseren en uiteindelijk de wetten van de Islam op te leggen aan iedereen. En toch blijven mensen zoals Eva Brems dit hardnekkig ontkennen. Als we een beetje onze blik verruimen en kijken naar wat er gebeurt in landen met een moslim-meerderheid dan is het de hoogste tijd om de Islam uit de maatschappelijke sfeer te halen en terug te dringen naar de huiselijke kring en de moskee. Zoniet geeft onze tolerantie ruimte aan een ideologie die op termijn de tolerantie afschaft voor iedereen.

Zoals Mohammed, de stichter van de Islam, in Mekka gedaan heeft. Vóór Mohammed aan zijn missie als Profeet begon was Mekka letterlijk het Mekka van alle godsdiensten. Na Mohammed waren alle andere godsdiensten er taboe. De gelovigen van andere godsdiensten hadden zich ofwel bekeerd (al dan niet om hun hachje te redden) of waren gedood of verdreven.

Het terugdringen van de katholieke kerk uit de maatschappelijke sfeer was ook nodig en dit proces is in de voorbije decennia gebeurd.
Vanaf 1 september verbiedt ook het gemeenschapsonderwijs de hoofddoek. Dan kunnen meisjes met hoofddoek nog maar in twee scholen van het vrije onderwijsnet in Limburg terecht.
Deze scholen zullen dan later volgen met een verbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten